Healthy Khichdi recipe स्वास्थ्यवर्धक खिचड़ी बनाने की विधि


Usually, in dinner, we prefer something light but nutritious and tasty. one of ours' favorite is Khichdi. I keep it simple to reduce efforts but add seasonal veggies to make it healthy and tasty. A few vegetables are available in my Kitchen garden and I pluck them fresh. some I buy from local vendors.

Ingredients of my healthy and tasty Khichdi are:

  • Rice- 1Bowl
  • Moong dal- 1 Bowl
  • Green Chilli- 1-2
  • Onion- 1
  • Tomato-1 
  • Gourd
  • Capsicum
  • Spinach
  • Coriander Leaves
  • Curry Leaves
The vegetables can be altered according to season.


Healthy Khichdi

Method:

Wash rice and Moong daal thoroughly and keep them soaked for half an hour. Put the mixture in a pressure cooker along with the water in which they are soaked. cut vegetables into small pieces and add them together into it. The total volume of water that is added must be 3 times the rice-moong daal mixture. Add spices of your choice and salt to taste. Cook for four whistles. Turn off the gas and wait for 10-15 minutes. open the cooker and mix well before serving. Adding pure cow ghee will enhance the taste.

आमतौर पर रात के खाने में हम कुछ हल्का लेकिन पौष्टिक और स्वादिष्ट खाना पसंद करते हैं। हमारी पसंदीदा में से एक खिचड़ी है। प्रयासों को कम करने के लिए इसे सरल रखता हूं लेकिन इसे स्वस्थ और स्वादिष्ट बनाने के लिए मौसमी सब्जियां मिलाता हूं। मेरे किचन गार्डन में कुछ सब्जियां उपलब्ध हैं और मैं उन्हें ताजा तोड़ता हूं। कुछ मैं स्थानीय विक्रेताओं से खरीदता हूं।

मेरी स्वास्थ्यवर्धक और स्वादिष्ट खिचड़ी की सामग्री हैं:

  • चावल- 1 कटोरी
  • मूंग दाल- 1 कटोरी
  • हरी मिर्च- 1-2
  • प्याज- 1
  • टमाटर-1
  • लौकी
  • शिमला मिर्च
  • पालक
  • धनिए के पत्ते
  • करी पत्ते
सब्जियों को मौसम के अनुसार बदला जा सकता है।

तरीका:

मूंग दाल और चावल को अच्छी तरह धोकर आधे घंटे के लिए भिगो कर रख दें. एक प्रेशर कुकर में मिश्रण को पानी के साथ जिसमें वे भिगोए हुए हैं डाल दें। सब्जियों को छोटे-छोटे टुकड़ों में काट कर एक साथ इसमें डाल दें। पानी की कुल मात्रा चावल-मूंग दाल के मिश्रण का 3 गुना होनी चाहिए। अपनी पसंद के मसाले और स्वादानुसार नमक डालें। चार सीटी आने तक पकाएं। गैस बंद कर दें और 10-15 मिनट तक प्रतीक्षा करें। कुकर खोलें और परोसने से पहले अच्छी तरह मिला लें। शुद्ध गाय का घी डालने से स्वाद और बढ़ जाएगा।

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